SEPPÄ & PAJA

SEPPÄ

Kuulun vanhaan ilmajokiseen seppäsukuun, jonka ensimmäiset takojat ovat saaneet oppinsa kuuluisien Könnin mestareiden kisälleinä. Voidaan siis sanoa, että ainakin osa taipumuksesta raudan takomiseen on saatu verenperintönä. Olen erikoistunut Pohjoismaiden rautakauden, erityisesti viikinkiajan, tyyliin ja esineisiin. Esineitä valmistetaan toki aina asiakkaan muoto- ja mittatoiveiden pohjalta, joko perinteisemmällä tai modernimmalla muotoilulla, tavallisella tai uniikilla tyylillä. Kierrän kesä- ja joulukausina erilaisissa tapahtumissa, erityisesti keskiaikamarkkinoilla. Näissä myyntipaikkani tunnistaa helposti viikinkiteltan yläkulmissa päivystävistä korpeista ja työnäytösten takomisen kilkutuksesta.

Olen koulutukseltani ylioppilas, metalliartesaani, näyttely- ja messurakennusartesaani sekä kone- ja tuotantotekniikan insinööri. Metalliartesaanin opintoihin liittyen olin työharjoittelussa Häijään pajalla vuonna 2010. Liiketoimintaa olen harjoittanut vuodesta 2011 Taidosto-osuuskunnan kautta ja oman yrityksen Takomo Hukkaraudan perustin 2017. Seuraavaksi haasteeksi olen itselleni asettanut seppämestarin tutkinnon.

VIIKINKISEPPÄ Joona Peltoniemi

PAJA

Hukkaraudan pajarakennus on vuonna 2021 valmistunut uniikki, mutta perinteitä kunnioittava työtila. Se sijaitsee Hämeenkyrön Jumesniemessä sepän kotitilan Rautapihan yhteydessä. Paja on rakennettu suurella oman työn osuudella, itse itselle huolellisesti tehden. Sen suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu laajasti huomioon sepän ammatinharjoittamisen vaatimukset ja tarpeet.

Työtiloissa pystytään valmistamaan isoja ja pieniä esineitä takomalla, valamalla tai nykyaikaisemmilla työtekniikoilla. Pyrimme pitämään vain mielikuvituksen rajana sille, mitä kaikkea työtiloissa voidaan valmistaa. Pajalla voidaan järjestää myös taontakursseja yksityisopetuksena.

Sijainti kodin vieressä mahdollistaa, että kiireellisissä tilanteissa esineitä pystytään valmistamaan hyvinkin joustavilla aikatauluilla.

Paja on avoinna asiakkaille tilauksesta, soita tai lähetä sähköpostia niin sovitaan palaveri projektisi tiimoilta!

TUOTANTO

Portfolioni kuvat jakautuvat karkeasti myyntituotteisiin ja tilaustöihin. Myyntituotteita pyritään pitämään varastossa vuoden ympäri, tai vähintäänkin valmistamaan nopealla aikataululla. Niitä löytyy myös markkinapöydältä sekä etsy-verkkokaupasta.

Tilaustuotteet ovat asiakkaan antamien mittojen ja mallitoiveiden perusteella toteutettuja enemmän tai vähemmän uniikkeja esineitä. Ne suunnitellaan tarkasti yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tämän otsikon alle kuuluvat myös markkinamyyntiin tehdyt yksittäiskappaleet, jotka ovat siis kokonaan sepän itsensä mitoittamia ja muotoilemia.

Pyrimme vastaamaan sähköpostilla saatuihin tarjouspyyntöihin 24 tunnin sisällä.

Takomo Hukkaraudan erikoisalaa ovat muinaisesineiden tarkat ennallistukset, suosikkiaikakautena viikinkiaika. Valmistamme muinaiskoruista ja -aseista uudenveroisia ennallistuksia esimerkiksi museoille, metallinetsijöille ja historian elävöittäjille. Suuri osa myynnissä olevista ennallistuksista on löytynyt Pirkanmaan alueelta, erityisesti Pirkkalasta. Tilaamalla kopion esimerkiksi metallinetsintälöydöstä saa onnekas löytäjä uudenveroisen ja käyttökelpoisen version löytämästään esineestä.

Työkalujen teroitukset ja metalliesineiden korjaukset ovat perinteistä sepän työtä, joka onnistuu meiltä myös.